MIDDELBURG – De archieven van de Koninklijke Maatschappij de Schelde (KMS) uit Vlissingen zijn vanaf 14 december 2023, opgenomen in het Nederlandse Memory of the World Register van Unesco, de nationale lijst voor documentair erfgoed. De archieven van de KMS zijn iconisch voor de Nederlandse scheepsbouwindustrie.

De archieven van De Schelde zijn samen met vijf andere documentaire werken van nationaal belang, dat heeft Unesco’s Nederlandse Memory of the World Register bekend gemaakt. Het comité heeft het register in het leven geroepen om aandacht te vragen voor Nederlands documentair erfgoed.

Het archief van De Schelde wordt sinds de verhuizing van het Vlissings gemeentearchief bewaard in het Zeeuws Archief in Middelburg. Onlangs stond het archief nog centraal tijdens de open dag van het Zeeuws Archief. Het archief van De Schelde bestaat uit duizenden documenten, tekeningen en foto’s en is geheel geïnventariseerd. Een deel van het archief is ook gedigitaliseerd en raadpleegbaar via de website van het Zeeuws Archief.