Wat maakte nou het meeste indruk? De speech van hoofd restauratie Wesley Sekewaël en het optreden van Maarten van Rossem, de voormalige scheepshoorn van de Nieuw Amsterdam of de stoomkraan die eind van de middag achter de Oude Verbandkamer tot leven kwam? En dan vergeten we nog de Kampnagel torenkraan die zijn enorme giek rondjes liet draaien. 

Maar dat de onthulling van de stoomkraan, afgelopen vrijdag 15 oktober een groot succes was zal niemand betwijfelen.   

Presentatrice/gastvrouw Helge Prinsen praatte het event in de Machinefabriek aan elkaar. Naast Sekewaël en Van Rossem kwam ook directeur Harthoorn van Grondverzetbedrijf Zeeland, waar de 2e fase van de bouw plaatsvond, naar voren. Ook oud Scheldeman Jan Bommeljé (81) die de kraan tijdens zijn werkzame leven bediende kreeg het woord net als kraanmachinist Ron Polderman die later nog zorgde voor het Kampnagel spektakel op de kade.  

Na afloop van de besloten bijeenkomst in de Machinefabriek moest misschien het mooiste nog komen; de onthulling van de stoomkraan. Een spectaculair slotakkoord en het bewijs dat de Stichting Stoomhijskraan Schelde 38 erin is geslaagd dit complexe project tot een goed einde te brengen. 

Voor wie meer wil weten over de historie en restauratie van deze kraan: Stichting Stoomhijskraan Schelde 38 (stoomkraan38.com)